Lån med betalingsanmerkning – 10 beste muligheter (2024)

Vil du ta opp forbrukslån med betalingsanmerkning?

I visse tilfeller vil banken tillate dette.

Men det er ingen tvil om at de aller fleste norske banker vil avvise folk som har betalingsanmerkninger. Du kan desperat prøve å sende inn en søknad – men blir nødt til å forvente et negativt svar.

Det viktigste er at du ordner opp i egen økonomi først.

I denne artikkelen vil vi gå gjennom:

 • Hvilke banker som kan gi ut lån med betalingsanmerkning.
 • Litt informasjon om hvordan du kan rydde opp i egen økonomi.
 • Litt om pantesikrede lån med betalingsanmerkning.
 • Øvrig nyttig informasjon.
smålån med betalingsanmerkning

Kan du finne lån med betalingsanmerkning hos Best-Forbrukslån?

Hvis du er i en situasjon hvor du har en betalingsanmerkning og føler behovet for å ta opp et lån, kan Best-Forbrukslån være en nyttig ressurs. Vi har samlet en liste over de beste lånene for å gi deg en omfattende oversikt over markedet.

Dette inkluderer informasjon om bankenes ulike krav, vilkår og betingelser. På den måten kan du sammenligne og finne det lånet som best passer dine økonomiske behov.

Ofte er det folk med betalingsanmerkninger som kjenner på det største behovet for å ta opp et nytt lån.

Behovet for penger kommer på ulike grunnlag.

Enten er det for å håndtere eksisterende gjeld eller for å dekke noen uforutsette utgifter. Litt senere i artikkelen kommer vi tilbake til bruksområder på lån med betalingsanmerkning.

Det å finne et lån under slike forhold kan føles utfordrende, men det er viktig å huske på at du ikke er alene. Mange har elegant kommet seg ut av lignende situasjoner.

På Best-Forbrukslån er vårt mål å bistå alle, uavhengig av økonomisk historikk.

Vi streber etter å tilby veiledning og ressurser som kan hjelpe deg i å ta informerte valg når det kommer til lån, selv under vanskelige omstendigheter. Husk at det å ta opp et nytt lån alltid bør være en beslutning du tenker nøye over – spesielt hvis du allerede står overfor økonomiske utfordringer.

lån med betalingsanmerkning

Hva defineres som et lån med betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning oppstår når man ikke overholder betalingsfrister og avtaler for finansielle forpliktelser. Disse anmerkningene blir registrert i offentlige registre som alle norske banker har tilgang på.

Hvis du lurer på om du har noen betalingsanmerkninger, kan du sjekke din status i Gjeldsregisteret. Dette registeret gir en oversikt over din gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger, og kan være et nyttig verktøy for både deg og banken for å unngå at du tar opp lån du ikke er i stand til å håndtere.

Alle nordmenn over 18 år har tilgang til sin informasjon i Gjeldsregisteret.

Selv tilsynelatende små ubetalte regninger, som for eksempel for mobil- eller strømregninger, kan føre til betalingsanmerkninger.

Det er derfor viktig å prioritere å få slike regninger betalt for å unngå langvarige privatøkonomiske konsekvenser.

Men kan man likevel få lån om man har betalingsanmerkning?

Selv med en betalingsanmerkning, finnes det måter å få lån på under visse forutsetninger:

 1. Du kan stille bolig eller kjøretøy i sikkerhet. Hvis du kan tilby fast eiendom som sikkerhet, kan noen långivere være villige til å innvilge lån til tross for betalingsanmerkninger. Dette gjelder også om du har bil. Har du en forholdsvis ny og verdifull bil? Mange banker vil også godta kjøretøy som sikkerhet for lån.

 2. Søk lån med et familiemedlem eller en venn (medsøker). Det å ha noen som kan søke om lånet sammen med deg, for eksempel en partner, familiemedlem eller en god venn som medlåntaker, kan øke sjansene for å få et lån godkjent.

 3. Finn en måte å raskt fjerne betalingsanmerkningene på. Hvis det er mulig, bør du forsøke å løse situasjonen som førte til betalingsanmerkningen. Dette kan innebære å betale ut den utestående gjelden eller forhandle frem en nedbetalingsplan med kreditorene. Når betalingsanmerkningene er fjernet, vil det være lettere å søke om nye lån.

Det er viktig å ta betalingsanmerkninger alvorlig og jobbe proaktivt for å rydde opp i eventuell gjeld for å gjenopprette en sunn økonomisk situasjon.

Kan et pantesikret lån være løsningen?

For personer med betalingsanmerkninger som eier egen bolig eller fritidseiendom, finnes det muligheter for å få et pantesikret lån.

Dette alternativet kan også være tilgjengelig hvis du har mulighet til å stille med en kausjonist. Det å ha pant i eiendom – eller en kausjonist – gir banken en ekstra sikkerhet. Da føler banken seg tryggere på at lånet vil tilbakebetales i sin helhet.

Nettopp derfor kan du også få låne penger – selv om du har en betalingsanmerkning registrert på ditt navn.

Det er spesifikke banker i Norge som tilbyr denne typen lån. Rett og slett fordi markedet ikke er så stort. Du kan enten høre med banken du er totalkunde hos. Eventuelt kan du gjøre et Google-søk på «pantesikret lån» for å se om du får opp noen relevante treff.

Hvilken maksimal belåningsgrad kan man ha når man skal ta opp pantesikret lån?

Vanlige krav til pantesikrede lån inkluderer:

 • For boliger: Belåningsgraden på boligen bør ikke overstige 85%. Dette betyr at verdien av lånet ikke kan være mer enn 85% av boligens verdi i markedet. Om du er usikker på om du har over eller under 85 % belåningsgrad, så finnes det en løsning. Du kan få inn en takstmann til å se på boligen din på nytt. Dersom boligen har steget i verdi, så har du større sjanse for å komme inn under 85 %-kravet.

 • For fritidseiendom: Kravet til belåningsgrad er ofte satt til maksimalt 75%, som reflekterer en litt høyere risiko forbundet med fritidseiendommer sammenlignet med primærboliger.

Hvis du vurderer denne typen lån, er det viktig å nøye vurdere din egen økonomiske situasjon og evne til å betjene lånet over tid. Det å ta opp et pantesikret lån kan være en måte å refinansiere gjelden på – og derfor komme på rett kjøl økonomisk.

Men det er også viktig å ha en plan for hvordan man skal forvalte lånet og unngå ytterligere økonomiske utfordringer.

Statistikk viser at dersom du har fått betalingsanmerkning èn gang, så er det stor sannsynlighet for at det skjer igjen. Vær derfor veldig forsiktig med å pådra deg mer lån enn det du kan betjene.

Fordeler og ulemper

Det å søke om lån når du har betalingsanmerkninger kan virke utfordrende, og det kan oppleves som om bankene ikke er på din side.

At de virker vrange. Tverre. Sure.

Men poenget er at bankene både prøver å beskytte seg selv og deg som kunde. Om du ikke har råd til å ta opp lån, så bør du heller ikke få lån. Ikke bare vil du ende opp med å betale masse renter. Men banken vil heller ikke få pengene sine – noe som vil gi ufattelig mye ekstraarbeid.

Likevel finnes det lånemuligheter spesifikt rettet mot personer som har betalingsanmerkning. Men det er viktig for oss i Best-Forbrukslån at vi er helt åpne om hvilke fordeler og ulemper slike lån kommer med.

Pluss

 • Mulighet til å låne penger. Lån med betalingsanmerkning gir mulighet for å få lån selv for de med økoonomiske problemer. Dette er en kundegruppe som ellers ville blitt avvist av de aller fleste banker. Derfor vil du også se at det kun er en håndfull banker i Norge som tilbyr slike lån.

 • Du kan søke på nett – enten ved hjelp av PC eller mobil. Ofte en mer strømlinjeformet søknadsprosess sammenlignet med tradisjonelle lån, noe som kan være mindre tidkrevende og komplisert. I Norge per 2024 søker man som regel om lån på nett. Søknadsprosessen går veldig kjapt og effektivt.

 • Mulighet for forbedret kredittscore. Ved å betale tilbake lånet i tide, kan du forbedre din kredittscore, noe som kan være gunstig for fremtidige lånesøknader.

Minus

 • Lån med betalingsanmerking har ofte høye rentenivåer. Du vil se at lån til folk med økonomiske problemer ofte er dyre. Her snakker vi altså om at lånene har høyere renter og gebyrer enn hva som tilbys ved «normale» forbrukslån, noe som gjør lånet dyrere over tid.

 • Lav fleksibilitet for låntaker. Lån med betalingsanmerkning ha strengere betalingsvilkår, noe som gir mindre rom for tilpasninger basert på din økonomiske situasjon.

 • Gjeldsfelle-risiko: Det er en betydelig risiko for å havne dypere i gjeld dersom lånet ikke betales tilbake som avtalt, noe som kan forverre din finansielle situasjon.

Det å ta opp et lån er en betydelig finansiell beslutning, og det er viktig å være godt informert om både fordeler og ulemper før man søker.

Hos Best-Forbrukslån er vi dedikerte til å bistå deg med å finne de beste lånealternativene tilpasset dine behov og situasjon, og vi legger vekt på å gi deg tilgang til oppdatert og nyttig informasjon for å hjelpe deg med å gjøre informerte valg.

Hos hvilke låneagenter eller banker er det best å søke om lån med betalingsanmerkning?

Hvis du skal søke forbrukslån og har betalingsanmerkninger, tilbyr vår forside hjelp for å vise deg de ulike bankene som er tilgjengelige for din spesifikke økonomiske situasjon.

Uavhengig av typen lån du er på utkikk etter – det være seg mikrolån, refinansiering av gjeld, lån på dagen med inkasso, kredittkort, eller billån med betalingsanmerkninger – er målet vårt å veilede deg gjennom prosessen.

Vi i Best-Forbrukslån er eksperter på usikret lån. Vi vet alltid hva som er best for kunden – uansett.

Tilrettelegging for en trygg og god søknadsprosess

Selv for de som ikke har betalingsanmerkninger, står vi klare til å hjelpe med å finne passende lån på markedet. Vår ambisjon er å tilrettelegge for en sikker søkeprosess der du kan finne de mest fordelaktige lånealternativene som matcher din økonomiske bakgrunn.

Vår tjeneste er både gratis og uforpliktende, og tilbyr deg muligheten til å sammenligne diverse lånetilbud fra en rekke banker og långivere.

Vi forstår viktigheten av rask tilbakemelding, og derfor er våre samarbeidspartnere utviklet for å gi deg raske svar. Vår prioritet er din trygghet i lånesøknadsprosessen.

Derfor legger vi stor vekt på transparens og ærlighet på vår nettside. Vi gir deg fullstendig oversikt over vilkårene for hvert enkelt lån, inkludert rentesatser, gebyrer, og betingelser for tilbakebetaling.

Med vår assistanse kan du gjøre velinformerte valg og velge det lånet som er mest fordelaktig for din personlige økonomi.

I hvilke tilfeller kan det være greit å ta opp et forbrukslån med betalingsanmerkning?

Et lån med betalingsanmerkninger kan tilby en løsning i visse situasjoner, selv om det vanligvis kommer med høyere renter og strengere vilkår enn lån til personer uten anmerkninger.

Likevel finnes det et fåtall situasjoner hvor vi mener at det kan forsvares.

Her er noen omstendigheter hvor det kan være aktuelt:

 1. Refinansiering av gammel gjeld. For personer med flere lån eller kredittkortgjeld med høye renter, kan et lån med betalingsanmerkninger benyttes til å samle all gjelden under én paraply. Dette kan redusere de månedlige betalingene og forenkle din privatøkonomi. I stedet for å ha fire kreditorer å forholde seg til, så har du nå kun èn.

 2. Dekke uforutsette utgifter (ødelagt vaskemaskin eller bilreparasjon). Livet er uforutsigbart, og uventede utgifter kan oppstå. I slike tilfeller kan et lån med betalingsanmerkninger tilby en nødvendig finansiell bro, slik at du kan dekke disse utgiftene uten å ty til enda dyrere finansieringsalternativer.

 3. Skaffe bedre tall på kredittsjekken (forbedring av kredittscore). Ironisk nok kan å ta opp et lån med betalingsanmerkninger og deretter betale det tilbake i henhold til avtalen bidra til å forbedre din kredittscore over tid. Dette forutsetter naturligvis at alle fremtidige finansielle forpliktelser håndteres ansvarlig.

Når det er sagt, er det avgjørende å nøye vurdere alle aspekter ved et slikt lån.

Høyere renter og ulike kostnader kan gjøre lånet dyrere enn først antatt. Du må derfor forstå ord som «termingebyr».

Derfor er det viktig å utføre en grundig gjennomgang og forståelse av alle kostnadene involvert før du tar en beslutning. Det kan også være lurt å vurdere andre alternativer for gjeldshåndtering eller økonomisk rådgivning for å finne den beste løsningen for din situasjon.

Er det mulig å få mikrolån eller smålån med anmerkning?

Når det dukker opp et plutselig behov for penger, enten det er for å anskaffe noe nødvendig eller for å dekke uforutsette utgifter, kan et smålån virke som en fin løsning.

Smålån er, på samme måte som forbrukslån, er lån uten sikkerhet. Vi har en helt egen artikkel om smålån du kan ta en titt på.

Det er viktig å være klar over at smålån med betalingsanmerkning generelt er vanskelig å få tak i. Norske banker ønsker ikke å gi ut mindre lån til folk som har vist seg som dårligere betalere tidligere. Ofte må du ty til pantesikrede lån hvis du skal ha håp om å få finansiering.

Bedre muligheter for å refinansiere smålån og mikrolån

Det finnes likevel muligheter for å låne penger med betalingsanmerkning hvis formålet er å refinansiere eksisterende gjeld.

Dette kan bidra til å løse den underliggende årsaken til betalingsanmerkningen. Ved å refinansiere gjelden, kan du forbedre din økonomiske situasjon og fjerne betalingsanmerkningen.

Når betalingsanmerkningen er fjernet, åpnes muligheten for å søke om smålån eller forbrukslån på nytt, under forutsetning av at din økonomiske situasjon tillater det.

Det er viktig å merke seg at selv om refinansiering kan være en vei ut av en vanskelig økonomisk situasjon, krever det disiplin og en solid plan for tilbakebetaling.

Før du tar opp nytt lån for å håndtere betalingsanmerkninger, bør du nøye vurdere din evne til å møte de nye lånebetingelsene for å unngå ytterligere økonomiske problemer.

Hva er betalingsanmerkninger? Luksusfellen forklarerNyttig informasjon om å slette betalingsanmerkningene

Når et utestående krav er gjort opp, skal eventuelle betalingsanmerkninger knyttet til kravet slettes umiddelbart. Det er viktig å være oppmerksom på at det i tillegg til selve gjelden ofte påløper ekstra kostnader, som for eksempel renter og gebyrer, som også må gjøres opp for at anmerkningen skal kunne slettes.

Det er kreditoren eller kreditorens inkassoselskap som har ansvaret for å sørge for at slettingen av betalingsanmerkningen blir gjennomført. De har plikt til å melde fra om oppgjøret til kredittopplysningsbyråene, slik at anmerkningen blir fjernet fra din kredittprofil.

Vi i Best-Forbrukslån vet at disse inkassoselskapene noen ganger kan være litt trege. Derfor kan det være fint å sende en påminnelse hvis du ser i Gjeldsregisteret at betalingsanmerkningen ikke slettes umiddelbart.

Foreldelsesfrist på fire år

I henhold til norsk lov, skal en betalingsanmerkning ikke stå registrert lengre enn fire år etter den ble registrert, uavhengig av om gjelden er betalt eller ikke. Dette betyr imidlertid ikke at gjelden blir slettet eller at kreditoren gir opp å kreve inn gjelden.

Hvis gjelden fortsatt er utestående etter at anmerkningen er slettet, kan kreditoren igangsette nye rettslige skritt for å inndrive gjelden. Dette kan føre til at en ny betalingsanmerkning blir registrert, som igjen kan stå registrert i opptil fire nye år.

Du kan altså ikke «lure» systemet ved å unngå betaling i fire år. Tro meg: det er umulig at gjelden bare forsvinner. Kreditorene skal ha pengene sine – uansett.

Det er derfor essensielt å gjøre opp for seg så raskt som mulig for å unngå langvarige konsekvenser for din kredittverdighet. Det å ha en ren kredittprofil er viktig for å kunne ta opp lån og få tilgang til ulike finansielle tjenester i fremtiden.

Oppsummering

Det å søke om lån når du har betalingsanmerkninger kan være utfordrende, men det er ikke nødvendigvis en umulighet. Man KAN – i enkelte tilfeller – få slike lån innvilvget.

Det er likevel en generell anbefaling at man forsøker å løse eventuelle betalingsanmerkninger før man søker om nye lån, da det vil øke sjansene for å få lån på bedre vilkår. Det å sammenligne flere lånetilbud er også essensielt for å sikre at du finner det beste tilbudet som er tilgjengelig for din spesifikke situasjon.

Her hos Best-Forbrukslån er vi klare til å gi deg som lånesøker transparent og pålitelig informasjon om de ulike bankene i Norge. Dette innebærer at vi samler og presenterer all nødvendig informasjon, slik at du kan gjøre en informert beslutning basert på din økonomiske situasjon.

Når du sammenligner ulike lån, er det avgjørende å basere sammenligningen på effektiv rente, som gir det mest nøyaktige bildet av lånets totale kostnader. Spesielt for lån med betalingsanmerkninger, som ofte har mer komplekse vilkår, er det viktig å ta hensyn til både løpetid og eventuelle ekstra omkostninger som påløper med lånet.

Hos Best-Forbrukslån vil du finne at alle lånetilbud er uforpliktende helt til du signerer det endelige lånedokumentet med din BankID. Dette sikrer en rask og sikker prosess for både låntaker og långiver.

Ofte stilte spørsmål

Kan man få lån selv om man har betalingsanmerkninger?

Ja, det er mulig å få lån selv med betalingsanmerkninger, men det kan være vanskeligere. Långivere ser på betalingsanmerkninger som en høyere risiko, noe som ofte resulterer i høyere renter eller strengere lånevilkår.

Hvilke typer lån kan man eventuelt kvalifisere for hvis man har betalingsanmerkninger?

Personer med betalingsanmerkninger kan noen ganger kvalifisere for forbrukslån eller smålån fra långivere som spesialiserer seg på lån med høy risiko. Noen kan også vurdere sikrede lån, hvor man stiller eiendeler som sikkerhet.

Hvordan kan man forbedre sine sjanser for å få lån med betalingsanmerkninger?

For å forbedre sjansene for å få lån med betalingsanmerkninger, kan det hjelpe å redusere gjeldsbeløpet, forbedre din generelle økonomiske situasjon, eller søke sammen med en medlåntaker som har god kreditt. Det er også viktig å sjekke at alle opplysninger i kredittregisteret er korrekte.

Legg igjen en kommentar

Kommenter

Best-forbrukslån.no
Logo